Ik kan me ergeren aan de drukte om me heen, zoals de mensenmassa’s in winkelcentra en files. Ik irriteer me aan de frustraties van anderen, aan onbeschoft gedrag en soms zelfs aan mezelf. Waarom blijf ik maar scrollen door sociale media of lees ik nieuws dat mijn humeur bederft en mijn vertrouwen in de mensheid ondermijnt? We ergeren ons niet alleen aan anderen, maar ook aan onszelf. En dat toegeven, dat doen we liever niet.
Toch ben ik tijdens mijn trainingen volledig zen. Daar ben ik de beste versie van mezelf: rustig, geduldig, vol aandacht. Het kan dus wel! Maar zodra ik de training afsluit en de auto in stap, begint de adrenaline al op te lopen. De parkeerautomaat weigert mijn pasje, de slagboom blijft dicht, scooters flitsen rakelings langs mijn auto, en dan eindeloos in de file naar huis. Hoe kan het dat je zo makkelijk vanuit een zen-houding getriggerd wordt? Natuurlijk, triggers zijn overal. En ik weet dat ik niet de enige ben die er last van heeft.
Waarom Raken We Zo Snel Getriggerd?
Iedereen heeft zijn eigen gevoeligheden en veel dagelijkse situaties kunnen als triggers fungeren. Verkeer, overbevolking, onrecht in de wereld of het onhebbelijke gedrag van anderen. Maar waarom laten we ons hier zo door meeslepen?
1. De Overvloed aan Negatieve Prikkels
We worden dagelijks gebombardeerd met negativiteit: sociale media staan vol meningen, discussies en woede-uitbarstingen. Het nieuws is continu gevuld met ellende. En in publieke ruimtes voelen we ons steeds vaker omringd door chaos en onverdraagzaamheid. Ons brein verwerkt deze constante stroom van prikkels – zowel bewust als onbewust. En als we al overprikkeld zijn, hoeft er maar iets kleins te gebeuren en boem, de bom barst!
2. We Zijn Verslaafd aan Triggers
Gek genoeg zoeken we deze triggers ook zelf op. Moeten we ergens wachten? Dan grijpen we direct naar onze telefoon voor het laatste nieuws of een snelle social media-check. Dit zijn vaak de plekken waar negativiteit en frustratie floreren. Waarom doen we dit? Omdat negativiteit verslavend is, omdat we onszelf afleiden van verveling of ongemak, en omdat we gewend zijn aan een constante informatiestroom.
3. Onze Jeugd en Opgevoede Normen
We zijn opgevoed met bepaalde normen en waarden en willen graag dat anderen zich hier ook aan houden. Dit zorgt ervoor dat we sterk reageren op onrecht, zoals iemand die afval op straat gooit of schreeuwt tegen een ander. We willen reageren, maar in deze tijd weet je maar nooit of iemand ineens een mes trekt. Dus ergeren we ons, maar dat vreet aan onszelf en de stress stapelt zich op.
4. Ergernissen Zijn Vaak Zelfreflectie
Vaak hebben we moeite met gedrag van anderen dat we zelf ook vertonen. Neem bijvoorbeeld het constante scrollen op onze telefoon – datzelfde gedrag waar we ons zo vaak aan irriteren. De externe prikkels zorgen niet alleen voor stress, maar zijn vaak de druppel die de emmer doet overlopen. Wanneer het thuis of op werk niet goed gaat, het leven duurder wordt, of er persoonlijke tegenslagen zijn, kan een kleine ergernis de spanning doen oplopen.
Hoe Kunnen We Onszelf Beter Beheersen?
Het goede nieuws is dat we wel degelijk kunnen leren om minder getriggerd te raken. Dit is iets wat ik tijdens mijn trainingen met anderen deel – en eerlijk gezegd zou ik het vaker moeten toepassen in mijn eigen leven. Hier zijn de beste manieren om je lontje te verlengen:
1. Kies Waar Je Je Aandacht op Richt
Je hebt geen controle over het wereldnieuws, maar je hebt wel controle over of je het consumeert.
✅ Zet meldingen van nieuws-apps en sociale media uit.
✅ Scroll niet automatisch door negativiteit.
✅ Focus je op dingen waar je wél invloed op hebt.
2. Oefen met Geduld en Ademhaling
Irritatie bouwt zich op in je lichaam. Als je merkt dat je op het punt staat te ontploffen:
🧘♂️ Doe een ademhalingsoefening.
🚶♂️ Maak een korte wandeling.
🔄 Tel rustig tot tien voordat je reageert.
Het klinkt simpel, maar het werkt écht.
3. Laat Verveling Toe
In plaats van je telefoon te pakken als je moet wachten, probeer eens:
• Voor je uit te staren en je gedachten te laten dwalen.
• Bewust te letten op je ademhaling en lichaam.
• Na te denken over iets leuks of positiefs.
Kleine momenten van rust kunnen je hele gemoedstoestand beïnvloeden.
Conclusie: We Hebben Meer Controle Dan We Denken
Mijn vrienden lachen als ik zeg dat ik anti-agressietrainingen geef, omdat ze weten hoe fel ik in het dagelijks leven kan zijn. Maar daar zit precies de paradox: tijdens een training ben ik volledig gefocust, en dan ben ik de beste versie van mezelf. Buiten de training laat ik me, net als velen, meeslepen door de chaos van alledag. Maar we weten dondersgoed hoe we onszelf kunnen beheersen.
We kunnen hier dus iets aan doen. Minder laten triggeren, bewuster kiezen waar we onze aandacht op willen richten en af en toe gewoon niets doen. Uit je hoofd gaan, achterover zitten en focussen op je buikademhaling.
💡 Dus de volgende keer dat je in de file staat of op een vertraagde trein wacht, stop dan met ergeren en haal adem. Kijk om je heen. Laat de wereld even voor wat het is.
Dat is pas echt zelfbeheersing. 😉